Ma kindlustasin oma suviodra –ja kaera

Postitus valmis koostöös EURORISKiga

Eelnevate aastate põuased tingimused on pannud mind mõtlema, kas on võimalik kuidagi oma riske hajutada. Kanada ja USA juutuuberid, keda olen jälginud ja kes on kannatanud aastaid väga tugevate põudade all, on mõista andnud, et tänu kindlustusele on nad siiani põllumajanduses veel tegevad. Ja samuti seoses Eesti põllumehi tabanud taliviljade hävimisega 2023/2024 talvel, on mulle kirjutanud mitmed jälgijad välisriikidest küsimusega, et miks te oma saake ei kindlusta?

Mis see maksab?

Täiesti juhuslikult sattusin ühel koosviibimisel kokku EURORISKi esindaja Priiduga, kes just mitmesuguste põllumajanduse kindlustustoodetega tegeleb, sealhulgas põua- ja saagikindlustusega.
Kuulasin jutu ära ja sain teada, et tänu PRIA 70% hüvitisele on põua- ja saagikindlustus üsna vastuvõetava hinnaga ning EURORISKi taga on suur Šveitsi edasikindlustusfirma SwissRe, mis võiks anda kindluse, et hüvitis välja ka makstakse.
Otsustasin, et OK, proovin ära, mul ei ole palju kaotada…Õigemini on mul rohkem kaotada kui tuleb sarnane aasta eelnevatega.
Põllu kindlustusmakse on 3,3% (suure hulga kindlustusjuhtumite puhul võib see muutuda) põllu väärtusest (kogusaak*saagi hind), millest PRIA hüvitab 70% .

2023. aasta juunis talinisu kannatamas tugeva põua all, mis oleks tähendanud vähemalt 7% hüvitist

Kuidas see käib?

Põuakindlustuse puhul käib põua defineerimine läbi satelliitide poolt tehtavate mõõtmiste ehk ei mõõdeta sademete hulka vaid niiskusetaset mullas. Ja põlluharijana tean, et isegi 40mm sademeid pärast pikka põuaperioodi ei tähenda, et kerkivad pudrumäed ja piimajõed hakkavad voolama. Põud on kahju teinud ja isegi suured sajud ei tähenda, et saak on päästetud.

Suviviljade niiskusdefitsiiti mõõdetakse kolme perioodi vältel ning maksimaalne hüvitis on 25% põllu väärtusest. Tõele au andes tähendab maksimaalse hüvitise saamine, et 3 perioodi jooksul on tegemist olnud ekstreemse põuaga, mis meie piirkonnas on pigem väga harukordne juhus. Kuid kõige õrnema suvivilja kasvu perioodi jooksul (15.05-14.06) on mõõduka kuni ekstreemse põua võimalus täitsa arvestatav ning hüvitist on võimalik saada 2,5-12% põllu väärtusest. Näiteks Narva ümbrust on tabanud tugev põud , mis tähendab 7% hüvitist. Piirkondlike andmeid saab vaadata siit

Arvestades, et tänu toetusele olen tasunud reaalselt 1% põllu väärtusest kindlustusmaksena, siis on suur võimalus, et saan kindlustusmakse + vähemalt 1,5% kindlustusväärtusest tagasi. Raskel ajal abiks ikka.
Samuti on võimalik kindlustada saaki tormi ja rahe kahjude vastu (2023 Läti näitel hävitas rahe paljude põllumeeste töö ja ka Eestis mõõdeti uueks rahetera läbimõõdu rekordiks 8cm) kui ka talvekahjude vastu.

2022. aprill, talirapsi põld, talv on oma töö teinud 🙁

Mis edasi?

Arvestades talirapsiga juhtunut sellel talvel, siis võtan talvekahjude kindlustamise kindlasti 2024 sügisel arutluse alla.
Millised olid minu põuakindlustuse tulemused, need selguvad pärast 3. perioodi lõppu ehk 14. augustil, aga võin öelda, et esimesel perioodil valitses minu suviodra piirkonnas mõõdukas põud, mis annab aluse hüvitiseks.

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga