Tõnisepäev on möödas ja pool talve läbi. Aeg hakata tõsisemalt uueks hooajaks valmistuma.

Talv

Kui olete lugenud minu kõige kehvemat stsenaariumi taliviljadele, siis 23/24 talv kipub seda järgima. Väga vähese lumikattega talivilja põldudele tuli peale -25 kraadine külm. Ja temperatuurid liiguvad väga suure amplituudiga – ühel päeval on -20 ja järgmisel päeval juba sula. Suladega muutub taimi kattev lumekiht aegamisi jääks. Kui olete tähele pannud siis jää sulab hoopis kauem kui kohev lumi. 

Kevadel võib paks jääkiht põllul tähendada seda, et taimed jäävad pikalt jääkooriku alla ning hukkuvad. 

Siiani olen arvanud, et hukkumise põhjus on hapniku vähesus jääkooriku all. Kuid METKi teadlaste sõnul pole see siiski nii suur probleem, vaid jää on hea külmajuht ning välised temperatuurid jõuavad paremini taimedeni. Eestis on ka märtsis olnud vabalt üle 20 kraadi külma ja kui see tuleb jääkihi peale põllul jõuab see ka taimedeni otseselt. Jääkooriku alla ei pääse ka Päike, mis tähendab, et fotosüntees ei toimi.

METKi teadlased kaevasid 11. jaanuari paiku ka Jõgeva, Viljandi ja Kuusiku katsekestuses välja talinisu, mis oli kõigis kolmes variandis elus. Samuti näitas kahes viimases ka elumärke taliraps.

Kas see kehtib ka minu taliviljade kohta? Eesti on klimaatiliselt ja reljeefilt nii mitmekesine maa, et ka 5km raadiuses võivad tingimused väga erinevad olla. Kuid mingisuguse aimduse see annab.

Mis juhtub kevadel-suvel?

Viimased 3 aastat on Eestis olnud suved üsna põuased. Nagu öeldakse, kolm on kohtuseadus, siis loodetavasti neljas aasta tuleb vähem ekstreemne.

2023 aastal tuli minu piirkonnas, Jõgevamaal vihma perioodil 7. mai kuni 1. juuli, täpselt 0mm. Hoolimata sellest andis talioder keskmiselt üle 7 t/ha saaki ja talinisud korralikel põldudel üle 6t. 

Kuidas see võimalik on? Ma ei tea 😀 Kas põud oli siis vaid minu ettekujutuses? Suviviljad näitasid siiski, et see põud oli päriselt kuna suviodra saagiks kujunes vaid 1,5t ja ega hernes ei hiilanud ka.

Seepärast taliviljade tervis ongi väga tähtis, kuna põuasel suvel võib saagikuse vahe olla mitmekordne suviviljade kahjuks. 

https://lounapostimees.postimees.ee/7942728/pollumehe-kulmakahju-selgub-talivilja-ules-sulatades

https://maaelu.postimees.ee/7455483/lume-all-jaa-sees-talvitunud-taimede-olukord-selgub-kevadel

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga