Kas Farmer Tõnis valib?

Käimas on Euroopa Parlamendi valimised ja siin pildil hääletan, nagu Eestis kombeks, elektrooniliselt. Eestis on elektrooniline hääletamine olnud kasutuses alates 2005. aastast ja seega ei ole mina MITTE KUNAGI valimisjaoskonnas käinud; arvatavasti ma ei oskakski seal käituda 😀

Eestis osaleb Euroopa Parlamendi valimistel 9 parteid, kellest neljal kuni viiel on minu ja uuringute arvates reaalne võimalus parlamenti saada. Olles ise põllumees, otsustasin, et võtan Euroopa Parlamendi valimistel osalevate erakondade valimisprogrammid lahti ja vaatan, kas põllumajanduse muresid on üldse tähele pandud ja kas pakutakse ka lahendusi. 

  • Kahe partei programmis on põllumajandust puudutatud vaid üldsõnaliselt, probleemid-lahendused puudusid.  
  • Ühe partei programmis on mitu punkti põllumajanduse kohta lahti kirjutatud, kuid needki pakuvad vähe sisu ja tundub, et need on programmi pandud vaid tühja koha täiteks.  
  • Kahel parteil on programmides põllumajanduse osa kenasti lahti kirjutatud; minu arvates on valitsevad probleemid hästi ära tabatud ning ka mõtted, kuidas neid probleeme lahendada, olemas. Ühe partei programm on isegi üllatavalt spetsiifiline – on tunda, et programmi koostajal on põllumajandusest arvestatav ülevaade. 

Nende viie partei peale on valida 45 kandidaati ja ainult kolm neist on mingisuguse põllumajandusliku taustaga või oskan seostada põllumajandusega. Ja neist kolmest kolm ülitõenäoliselt parlamenti ei saa. Ja pange tähele, et programmi headus ja kandidaadi põllumajandusega seotus ei korreleeru. 

Millest programmid räägivad? Ikka esmajoones julgeolekust, siis julgeolekust, ahjaa, kas mainisin juba julgeolekut?! Ja ma ei panegi pahaks, sest Eesti geograafiline asukoht ning praegu siinsamas Euroopas toimuv määravad ära meie poliitika ja poliitikute põhisuunad. 

Muidugi põllumehena tahaksin, et pöörataks rohkem tähelepanu minu valdkonnale, mis, hoidke piip ja prillid, pakub tervele inimkonnale kolm korda päevas elukütust. Mida ma siis teen? Hääletan lihtsalt minu arvates sümpaatse kandidaadi poolt, sest kui ma ei hääleta, ei ole mul ka õigust kurta. 

Olenemata sellest, kas oled põllumees või mõne muu eluala esindaja, loe programme, leia omale kõige meelepärasem kandidaat (mõni ikka on!) ja mine valima. Mina olen alati valimas käinud, sest valimata jätmine ei ole valik. Kas mul on kevadel/sügisel valik külvata vilja või mitte? Ilmselgelt ma külvan, sest äkki tuleb hea aasta 🙂

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga